Sunday, February 3, 2013

Open Dag VCL

Gisteren was de Open Dag op "mijn" school, het VCL. Een hele leuke baan heb ik daar als muziekleraar. Het is ook een hele goeie school. Maar daar heb je niet veel aan als er geen leerlingen zijn om les aan te geven. En dat vindt iedere school, dus doet iedere school zijn best om bij de jaarlijkse dans om de leerling zo leuk mogelijk uit de hoek te komen. Zelf leverde ik jarenlang mijn bijdrage door de aspirant-leerlingen tijdens een proeflesje te laten drummen. Groot succes, maar ik ging steeds meer balen van mezelf. Ik speel meerdere muziekinstrumenten redelijk tot bekwaam, maar met drummen heb ik toevallig h-e-le-m-a-a-l niets. Als de kinderkens binnen zijn leer ik ze goed gitaarspelen, redelijk goed keyboard en nog een boel andere zaken waar ik best trots op ben, maar ik leer ze niet drummen. Bovendien dacht ik: er moeten toch ouders zijn met twee of drie kinderen die dus inmiddels voor de tweede of derde keer op de open dag komen en die zien mij steeds hetzelfde laffe kunstje doen. Dus vorig jaar laten zien wat ik normaal in mijn les doe: gitaarlesje gegeven. Hier zie je me in actie in een gewaagde pose: ik leg uit welke vinger ze in welk vakje op welke snaar moeten zetten, op het moment van de foto dus de tweede vinger.
Ik kreeg de lachers op mijn hand en de VCL-leerling die verantwoordelijk was voor de fotografie schoot snel en doeltreffend. De foto kwam zelfs in het jaarboek en dat is wat, want ik kom eigenlijk nooit in het jaarboek. Ja, ik ben mij er eentje...
Dit jaar had ik een plan ingediend om aan live-blogging te doen. Via Cover it Live. Ik heb al eens enthousiast over dit systeem geschreven, zo'n 3 jaar geleden, maar zocht nog een event om het uit te proberen. Nu dus. Dus mocht ik het script installeren en de >1000 bezoekers aan onze open dag uitnodigen hun feedback te twitteren met #vclopendag als hashtag. Het resultaat, een zich voortdurend verversende stroom tweets, werd getoond op de monitor die op iedere verdieping van de school hangt en waarop normaal roosterwijzigingen en mededelingen voor de leerlingen worden vertoond.
Het werkte! Het werd eerlijk gezegd vooral gebruikt door onze eigen leerlingen die er enthousiast op los twitterden, en zegge en schrijve drie collega's. Zelf twitterde ik vanaf twee accounts, @kuehleborn (één van mijn eigen accounts) en het twitteraccount van de school, @vclschool, waarvoor ik ook verantwoordelijk ben. Maar liefst één bezoekende ouder twitterde dankbaar over de fantastische rondleiding. De rest vult geloof ik liever nog ouderwets een enquete-formulier in.
Ik ben mijn tijd te ver vooruit...

No comments:

Post a Comment