Thursday, May 16, 2013

St. Goethe

Mijn lang weekend Duitsland, met Marit, Annemarie en Richard had een onverwachte verrassing in Münster, toen ik aan de Prinzipalmarkt bij het westportaal van de Lamberti-Kirche eens goed de daar geplaatste 11 heiligen probeerde te herkennen. Er stonden geen namen bij, dus ik moest een beetje afgaan op mijn kennis van de Christelijke iconologie.
Links kijk je eerst Christus zelf in het gezicht, iets naar links aan de zijkant zie je de evangelist Mattheus. Rechts herkende ik natuurlijk gelijk Hieronymus (met baard) en Gregorius (met mijter). Allemaal niet zo moeilijk :-). Maar middenvóór - even inzoomen:
Ja! Schiller en Goethe!
Als resp. de evangelisten Johannes (let op de adelaar) en Lucas (let op het kalfje).
Münster is best een mooie stad. Ik was er nog nooit geweest. Wilde natuurlijk onmiddelijk het kerkenpad lopen daar, maar ja, je bent niet alleen hè. Ook een beetje rekening houden met de anderen, dus bleef het wat betreft de Lamberti-kerk bij een foto-shoot met Goethe en Schiller; ik ben niet naar binnen gegaan. Wel bij de Dom, natuurlijk, al was het maar vanwege de astronomische klok!
die ik helaas niet heb horen spelen, zoals bij de astronomische klok van Olomouc. En even de kooropgang fotografeuren, wat zou ik graag bij het orgel hebben willen kijken.!
Verder ben ik ook niet naar de expositie met politieke spotprenten geweest, maar de poster vond ik toch wel erg mooi:

Om deze omissie goed te maken zijn we op de terugweg langs Paleis Het Loo gereden, eigenlijk voor de expositie "Beeld van Beatrix". Paleis Het Loo vindt het gelukkig helemaal niet nodig om iets aan fatsoenlijke bewegwijzering te doen, zodat we in een gigantisch lange rij terecht kwamen, met drommen mensen die het ervoor over hadden om vijf kwartier in de rij in de rij te staan om 5 minuten naar de jurk van Maxima in een vitrine te mogen kijken. Onderweg werden we bezig gehouden met spannende teksten over het koningshuis vanaf Willem I. Achteraf bleek dat we ook wel gelijk via een andere deur naar de portretten van Beatrix hadden kunnen kijken; tamelijk stom van me, want het stond wel ergens - op een héél klein bordje in een héél klein hoekje. :-(
Ik ben kennelijk beter in het herkennen van heiligen.

No comments:

Post a Comment