Monday, September 6, 2010

Dumbing down: Ochtendspits van start.

Kleutertje luister, die herinnering kwam bij me boven toen ik vanochtend tijdens mijn ontbijt het nieuwe "Ochtendspits" mocht aanschouwen, dat in de plaats is gekomen van "Goedemorgen Nederland" . Het is lang geleden dat ik op zo'n debiel niveau ben aangesproken. Uit de recensie van Eline Besselink in het Parool bleek dat het verzorgd wordt door de nieuwe omroep WNL, die uit de Telegraaf is voortgekomen. Ah, dat verklaart al iets. Petra Gijzen, "voorheen werkzaam bij BNR radio" - OMG, ik dacht ze net van school was - zat volgens Besselink helemaal op haar plaats. Dat voorspelt niet veel goeds, want kennelijk is dit de uitstraling die het programma moet hebben. Laagdrempelig en vooral: leuk! Eerst even vermelden dat mensen die hun bagage kwijt raken op de luchthaven dat meestal aan zichzelf te wijten hebben: je moet ook een label met naam en bestemming erop hebben! Petra lacht er hartelijk om, alsof ze het nieuws zelf verzonnen heeft. Dan nog even een stukje uit "Boer zoekt vrouw" van gisterenavond om nogmaals te kunnen lachen om de sociaal wat minder bedreven boer die geëmotioneerd raakt als hij het over zijn liefdesleven heeft ("je ziet dat het programma hard nodig is") en daarna een interviewtje van Marleen Dijkhoff met stakende medewerkers van de VU Amsterdam - een interviewtje van niks, met medewerkertjes die eigenlijk niks wisten te zeggen en meisje Dijkhoff dat met haar microfoontje rondliep alsof ze op de braderie leden voor het plaatselijke Bingo-vereniginkje liep te ronselen. Nog even van de website gepikt zoals hij er op dit moment bijstaat:
Nieuwsprogramma. Compleet, informatief, speels, nieuwsgierig en nieuwsleidend. In de studio, maar ook straat. Met reportages, liveverslaggeving, discussie tussen opiniemakers en een economische update. Iedere werkdag. Presentatie: Petra Grijzen, Alex de Vries. Nieuwsprogramma. Compleet, informatief, speels, nieuwsgierig en nieuwsleidend. In de studio, maar ook straat. Met reportages, liveverslaggeving, discussie tussen opiniemakers en een economische update. Iedere werkdag. Presentatie: Petra Grijzen, Alex de Vries.
Dat is twee keer dezelfde tekst, een keer dik gedrukt, een keer plain. Met twee keer dezelfde fout: "in de studio, maar ook [op] straat". Sorry, de redacteur is dyslectisch, moet kunnen. Noem het speels. En twee keer, da's omdat het nu eenmaal kort en begrijpelijk moet voor de 70.000 Nederlanders die zich in WNL denken te herkennen. Zo'n website moet wel vol, natuurlijk. We zijn wel dom, maar niet achterlijk. Weer van de website, dit keer de qa (questions-answers), voor het gemak naamloze pagina genoemd (cursivering van mij):
1. WNL is een nieuwe publieke omroep, die is opgericht, omdat veel Nederlanders het gevoel hebben, dat hun mening niet meer terug te vinden is op de Nederlandse televisie. Zij herkennen zich niet meer in de bestaande publieke omroepen. WNL wil daar wat aan doen. WNL vertaalt de waarden en normen van de grote groep Nederlanders, die 'de ruggengraat van de Nederlandse samenleving' vormt. 2. WNL weet wat er in Nederland leeft. WNL vertaalt de waarden en normen van een grote groep Nederlanders, die in toenemende mate ervaart dat ze niet wordt gehoord in de actualiteitenrubrieken van bestaande publieke omroepen. WNL is een omroepvereniging die traditionele Nederlandse normen en waarden verdedigt. WNL zal net als het dagblad De Telegraaf op nuchtere en herkenbare wijze de stand van zaken in de samenleving bespreekbaar maken. 3. WNL vertaalt in media de waarden en normen van 'de ruggengraat van de Nederlandse samenleving', een maatschappelijke stroming die in toenemende mate ervaart dat ze niet wordt gehoord in de bestaande actualiteiten rubrieken van de bestaande publieke omroepen. Het gaat om een grote groep mensen, die waar mogelijk betaald of onbetaald werk verricht, die geen extremisme bedrijft en die een constructieve bijdrage aan de samenleving wil leveren.
Nou, da's drie keer min of meer hetzelfde. Ik zou toch als leraar niet hoeven te proberen in één les drie keer detzelfde stof uit te leggen, of drie keer dezelfde les te geven, maar het publiek van WNL, ook wel de "ruggengraat van de Nederlandse samenleving" genoemd, kan het niet vaak genoeg horen. Let op: ik heb alleen maar de eerste drie punten gelezen en geciteerd, want daarin staat steeds hetzelfde, nl dat WNL de waarden en normen van een grote groep Nederlanders, de zgn "ruggengraat van de Nederlandse samenleving" probeert te vertalen. Of had ik dat al gezegd? Ik weet het niet meer, ik word er simpel van.

No comments:

Post a Comment