Thursday, April 4, 2013

Book Junkie

Zou het ooit over gaan? Ik denk het niet en volgens mij wil ik het ook niet. Ik heb een ontzettende leesverslaving.
The reading of all good books is like a conversation with the finest minds of past centuries. - Descartes.
En zo lees ik mij een driedubbele slag in de rondte. Wat ligt er op mijn leestafel? Als het tenmiste zo mag heten, want veel gaat inmiddels digitaal, maw via eReader of iPad: In de kolom links staat mijn "GoodReads" widget, met op dit moment negen titels
 • Vergeetboek - Douwe Draaisma. Goed, maar weinig tijd om erin te lezen. Lees ik vooral in bed.
 • Arthur Schopenhauer, de woelige jaren van de filosofie - Rüdiger Safranski. Zeer goed, zoals alles wat Safranski schrijft. Ben er al behoorlijk in gevorderd.
 • Die Alt-Wiener Volkskomödie - Otto Rommel. Topboek, maar ouderwets vol informatie in iedere alinea, moet je dus langzaam lezen. Heeft >1000 pagina's, dus dat gaat nog wel even duren
 • The Anthropic Cosmological Principle - Barrow en Tipler. Zeer interessant, staat al jaren op mijn verlanglijstje om te lezen. Ligt op dit moment even stil, want er zit nu eenmaal een alfa- en een beta-kant in mij, die helaas niet alletwee tegelijk onderhouden kunnen worden. Op dit moment heeft alfa mijn voorkeur, kan morgen weer anders zijn :-)
 • Probabilistic Graphical Models - Daphne Koller. Ligt om dezelfde reden even stil, maar wat een geweldig boek! Hoort bij de Coursera-cursus, die ik - voor een deel - gevolgd heb. Lees ik trouwens elektronisch
 • Inside the Offertory - Rebecca Maloy. Als ik alleen dit boek zou lezen zou ik al tijd te kort komen. Buitengewoon rijk aan informatie, maar de referenties slepen mij naar de nodige andere boeken toe die niet in mijn goodreads-lijstje staan, kom er zometeen op terug.
 • Herfsttij der Middeleeuwen - Johan Huizinga. Het is eigenlijk vreemd dat ik dit boek nog niet eerder gelezen heb, maar inderdaad, ik ben er nu pas in bezig. Wel in deze prachtige geïllustreerde uitgave.
 • More than Human - Ramez Naam. Van Ramez Naam heb ik onlangs zijn eerste sciencefiction boek "Nexus" gelezen. Dit boek "More than Human" is non-fictie en beschrijft de Human Enhancement. Het meeste weet ik al, want transhumanist, dus voor mij niet bijzonder interessant. Wel een goede schrijver, die Naam, ook in dit boek weet hij de informatie goed op te dienen.
 • Der Nachsommer - Adalbert Stifter. Over dit boek klaagden Stifters tijdgenoten (ca 1847) al dat het te lang was en het is inderdaad verbazingwekkend hoe lang Stifter kan doen over allerlei beschrijvingen. Ik ben inmiddels over de helft van de bijna 600 elektronische pagina's en ik vind het heerlijk, want Biedermeier, maar ik hoop wel dat ik lang genoeg in mijn alfa-periode blijf om het uit te krijgen.
 • Zoals gezegd, dit zijn dan de boeken die ik op mijn GoodReads lijstje heb, maar ik ben ook nog bezig in
 • Der weimarische Musenhof - Bode, over het Weimar van Goethe
 • Verdichting en Waarheid - de autobio van Goethe
 • The book of memory : a study of memory in medieval culture
 • Mourning into joy : music, Raphael, and Saint Cecilia
 • The Love of Learning
 • Dark Secret, een sciencefiction roman in feuilleton door Edward Lerner. Hiervan lees ik ieder maand een aflevering in "Analog Science Fiction and Fact"
 • Ik heb het hier maar even niet over de tijdschriften en Comics die ik lees, meestal via mij iPad.
  Ik hou ook erg van mooie boekenplaatjes, zoals deze van Lori Nix:
  Of dit schilderij uit 1566 van Giuseppe Arcimboldo:

  Op zoek naar meer info over dit schilderij kwam ik terecht op de website van min of meer een geestverwant - ik voelde mij eigenlijk heel normaal. Boekenliefhebber Ciara Griffin met een alter ego
  (...) interested in such themes as pertain to corporeal and textual bodies, the space of literature/philosophy and digital culture.
  Dat lijkt Kuehleborn wel, mijn (meer beta-georienteerde) alter ego, al zijn er zeker ook verschillen. Geen snor, bijvoorbeeld. Maar verschillen zijn goed, die houden de wereld interessant. Behalve het schilderij van Arcimboldo zijn er op die website nog meer schrijfsels over boeken en bibliotheken te vinden, waarvan ik "In Support of Libraries" de meest interessante vind, dat eigenlijk verwijst naar een blogpost op een andere website: "Mysterious paper sculptures". Kunst, gemaakt van boeken. Misschien een beetje zonde, want mijn alfa-ego heeft een bijna sensuele verhouding met boeken. Maar waar Gunter von Hagens Körperwelten kunst maakt van het menselijk lichaam, mooi en gruwelijk tegelijkertijd, moeten we over kunst van boeken maar niet zeuren; in tegenstelling tot mensen zijn boeken immers allang "ge-upload" naar Sankt Digitalien (een term van Jürgen Lodemann). Dus wat repro's:
  De mooiste wat mij betreft, combineert boeken met mijn andere grote liefde: muziek (en vooral: de platenspeler). Okay, ik heb iets minder met de doodskist op de voorgrond. Overigens gemaakt van een stukgelezen exemplaar van Ian Rankin's boek "Exit Music" De andere, die ik ook erg mooi vind, is deze:
  In het kopje staat cirkelvorming de tekst "Nothing beats a nice cup of tea (or coffee) and a really good BOOK" te lezen, zeer waar, en op het schoteltje van de cupcake staat “except maybe a cake as well”. Tja, maar dat geeft vette vingers op je boek en dat moet je niet willen. Het theezakje heeft de tekst “by leaves we live”. De maker moet een filosoof zijn. Tja,
  A mind needs books as a sword needs a whetstone, if it is to keep its edge. - Tyrion Lannister.

  No comments:

  Post a Comment